Woensdag 26 september 2007 - Fietsen door Kopenhagen

Vandaag is het alweer de laatste dag van dit wereldcongres in Kopenhagen. Traditioneel is dit een dag waarop veel studietours worden gehouden. Wij hebben gekozen voor de tour "Kopenhagen stad van de fietser|". Onder aanvoering van Klaus Bondam (wethouder Milieu) in Kopenhagen.

klaus

Kopenhagen legt samen met de (midden in de stad Kopenhagen gelegen) gemeente Frederiksberg een complete fietsroute aan. Een project van vele milioenen.

Fietsers zullen steeds meer het straatbeeld van de stad bepalen en de doelstelling is in 2015 een co2 neutrale stad te zijn. En het college is echt van plan deze doelstelling te halen.

Het was een leerzame dag voor de deelnemers die uit alle hoeken van de wereld afkomstig zijn en waarvoor fietsen niet tot de dagelijkse bezigheden behoort.

fietsFoto's Dick Roelse  

Morgen vliegen we weer terug en kunnen we terugzien op een goed congres waar Bas en ik veel nieuwe mensen hebben ontmoet. Alleen dat is al de moeite waard en zij leren je om eens anders tegen de wereld aan te kijken dan vanuit ons Nederlandse perspectief.

Dinsdag 25 september 2007 - IFHP Kopenhagen dag 3 (bijgewerkt)

Vandaag staat het congres in het teken van duurzaamheid. Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt voor het leven in steden. Wereldwijd woont nu 51% van de wereldbevolking in steden en dit zal alleen maar gaan toenemen.

Prof. Peter Newman uit Wester Australia schetste ons de gevolgen voor het milieu en onze economie als we door blijven gaan met bouwen op nieuwe locaties en niet in de (verdichtte) steden. De energieconsumptie zal alleen al voor het woon-werkverkeer geweldig toenemen en er voor zorgen dat de kosten voor vervoer alleen maar toenemen.

Wonen in steden dichtbij het werk en vervoer op de fiets of openbaar vervoer als tram en lightrail helpen dit probleem op te lossen. Steeds meer steden stellen alles in het werk om de stad terug te geven aan de mens in plaats van zoals nu alles in het belang van de auto te stellen.

Vanmiddag hebben we bijzondere woonvormen bezocht. Als eerste een woongemeenschap in huizen die rond 1850 zijn gebouwd. Het is werkelijk vechten om daar in te komen. Daarna een woonhotel bekeken en tot slot een coöperatie van woningen in het groen, midden in Kopenhagen.

wv

Nu zijn we op bezoek bij de architectuurschool waar ons een receptie wordt aangeboden in een zeer inspirerende omgeving.

arkschoolFoto's: Dick Roelse

Het is weer een leerzame dag geworden in een inmiddels weer droog Kjøbenhavn.

Maandag 24 september 2007 - IFHP Congres in Kopenhagen

Samen met mijn Barendrechtse collega Bas Nootenboom bezoek ik het wereldcongres van de International Federation of Housing en Planning dat ieder jaar op een andere plaats in de wereld wordt gehouden. Dit jaar is Kopenhagen gaststad.

Vanochtend zijn wij aanwezig bij goede presentaties over het thema van dit jaar 'Futures of Cities'. De burgemeester van Kopenhagen en het Jordaanse Amman gaven hun visie op de toekomst van hun steden.

burg

Foto: IFHP

Kopenhagen wordt de fietshoofdstad van de wereld genoemd, en dat zou best eens waar kunnen zijn zoveel mensen maken hier gebruik van dit vervoermiddel.

Vanmiddag gaan we op excursie naar het havengebied dat van een verpauperde omgeving in een hip district moet worden omgetoverd.

Wat in ieder geval opvalt, is dat Kopenhagen een groene stad is en het ruikt hier beslist anders dan in Rotterdam.

Tot morgen