Donderdag 21 februari 2008 - Poortugaal opgeschrikt door brandstichtingen

In de nacht van woensdag op donderdag 22 februari is de brandweer Albrandswaard vijf keer uitgerukt voor brandstichting in woningen in Poortugaal. Vandalen hebben brievenbussen met brandende kranten in brand gestoken. Naast materiële schade zijn er ook gewonden gevallen, die voor behandeling naar het ziekenhuis moesten. De politie is direct een groot buurtonderzoek gestart en heeft tevens aangegeven de komende tijd extra te surveilleren. Ook is de politie nog opzoek naar mogelijke getuigen, deze worden verzocht contact op te nemen met het wijkteam Albrandswaard op telefoonnummer 09008844.

brand

 Foto: Sjors Ribeiro

In mijn functie van Loco burgemeester , bezocht ik donderdag samen met de brandweercommandant de getroffen gezinnen.
Het is echt ongelofelijk, dat er mensen rondlopen die uit puur vandalisme tot zulke criminele daden in staat zijn. Het minste wat je als college dan kunt doen, is deze mensen een bezoekje brengen en het leed dat hun is aangedaan aanhoren. Je staat machteloos tegenover zoveel ellende en ik roep iedereen dan ook op om ogen en oren goed open te houden, zodat dit niet meer kan voorkomen, en als iemand iets verdachts heeft gezien of gehoord die bewuste nacht, vraag ik die mensen contact op te nemen met de politie, want dit is echt onacceptabel.

Dinsdag 13 november 2007 - Mw. van der Zwan uit Poortugaal wint Chevrolet Matiz

Vanavond mocht ik de prijzen uitreiken die de afgelopen 6 weken zijn gewonnen tijdens de PLUS Succesweken. Erg leuk om 43 mensen, die wel wisten dat zij iets hadden gewonnen maar niet wat, blij te maken met verschillende prijzen. Maar het allerleukste was natuurlijk het overhandigen van de slutels van de hoofdprijs de Chevrolet Matiz (Een Big PLUS).

fel

Foto's: Sjors Ribeiro Edison

Mw. van der Zwan uit de Warnaar is de gelukkige en ze was dan ook erg blij met haar prijs. Ze heeft nog wel een klein probleempje op te lossen.....mevrouw heeft geen rijbewijs! Reden misschien om het nu alsnog te halen??

Nogmaals van harte gefeliciteerd alle prijswinnaars en het voelt geweldig om een avond voor Sinterklaas te spelen. Wat zou het leuk zijn dit eens in het echt te doen!

Dinsdag 3 oktober 2007 - Poortugaals weekmarkt krijgt nieuwe impulsen

Ik ben al een jaar bezig om de Poortugaalseweekmarkt aantrekkelijker te maken voor zowel de klanten, de marktkooplui alsde Poortugaalse winkeliers. Begin dit jaar is de uitstraling van de marktplaats verbeterd door alle kramen te concentreren op het plein van de voormalige Plusmarkt aan de Kikkerstraat. Dit had al een positief effect op de markt!

 

onmtmoeting Foto's Winni de Bruin - Gemeente Albrandswaard  

 

Lees verder...

Dinsdag 15 mei 2007 - Voorstel leerlingen VO voor minirotonde Poortugaal in college Albrandswaard

Tijdens de collegevergadering van dinsdag 15 mei, presenteerde 4 leerlingen van het Einstein Lyceum, HAVO/VWO klas 2a hun plan voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op de kruising Waalstraat, Lange Zantelweg en Albrandswaardseweg in Poortugaal aan het college van Albrandswaard.

In februari van dit jaar kregen leerlingen van het VO Einstein Lyceum in Poortugaal de opdracht om in het kader van wetenschapsoriëntatie een project te maken over verbetering van de woonomgeving. Nikki, Ranjana, Yolande en Danielle (allen woonachtig in Albrandswaard) kozen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op deze kruising in Poortugaal.

De meisjes wonnen de wedstrijd en als prijs mochten ze hun project inbrengen in de gemeentelijke procedure zodat het voorstel behandeld zou worden door het college. Na deze behandeling volgt een presentatie aan de gemeenteraad tijdens een carrousel - bijeenkomst.

Ons college is echt onder de indruk van de manier waarop deze jongedames, die 13/14 jaar oud zijn, hun voorstel hebben voorbereid. Ze hebben de afgelopen tijd hard gewerkt en veel geleerd van onze verkeersdeskundige Peter Knoester. In het voorstel wordt een minirotonde voorgesteld, maar er was ook een alternatief dat een stuk minder kost.


Het is een terechte constatering dat de verkeerssituatie op de bewuste kruising in Poortugaal wat ongebruikelijk is. Het voorstel wordt dan ook serieus behandeld. De volgende stap is een presentatie aan de gemeenteraad, dit wordt via de griffie ingepland.

mini

Foto: Gemeente Albrandswaard - Winni de Bruin

De leerlingen vonden het heel spannend een presentatie voor de burgemeester en wethouders te houden, er werden heel serieuze vragen gesteld. Zij hopen dat het plan er doorkomt. Maar hun belangrijkste doel is dat de kruising in Poortugaal veiliger wordt, vooral voor fietsers.

Maandag 19 maart 2007 - Bewoners presenteren plan voor omgeving Emmastraat

Op de Politieke Markt is vanavond onder grote belangstelling van de bewoners het lang verwachte plan van de Initiatiefgroep Poortugaal voor de verdere ontwikkeling van Poortugaal Dorp gepresenteerd.

In een wat merkwaardige dubbelrol van voorzitter van de carrousel en mede initiatiefnemer van het plan heeft NAP fractievoorzitter Richard Polder de aanwezigen een tekening van het plan laten zien.

cp

Wat daarbij opviel is dat de plek waar nu de voormalige supermarkt en de winkel van de Waal staat geen nieuwe supermarkt is gedacht maar woningen.

Het is lastig vast te stellen of dit plan financieel haalbaar is omdat dit door de opstellers niet is doorgerekend. Vast staat wel dat het niet past binnen de stedebouwkundige kaders van de raad.

De winkeliersvereniging van Poortugaal was niet echt blij met het plan omdat te weinig rekening is gehouden met hun belangen.

Bewoners gaven aan unaniem achter dit plan te staan. Over hoe het nu verder moet heeft de raad zich niet uitgesproken. Ik zal de opstellers van het plan uitnodigen voor een gesprek over de volgende stappen.

De huidige situatie vindt u op deze foto.

googlepoortugaal

Foto: Google Earth 

Dinsdag 13 maart 2007 - Stilte voor de storm ?

Het is deze week, ondanks 2 Politieke markten en een training voor wethouders, binnen mijn portefeuille relatief rustig. Een week zonder volgeplande agenda's en ik moet u zeggen dat is wel eens prettig. Ik heb de tijd om eens met de benen op tafel na te denken over de vele zaken die lopen maar nog niet "raadrijp" zijn. Maar ook over projecten die erg moeizaam lopen. Een voorbeeld is het verder afbouwen van het centrum van Poortugaal. Op 19 maart staat het initiatiefvoorstel opgesteld door de bewoners van de Emmastraat op de agenda van de Politieke Markt. Dus dat gaat wel goed denk ik dan maar. Ik ben wel erg benieuwd wat bewoners hebben gemaakt!

Maar er wil geen schot komen in de grond eigendomszaak van de voormalige school de Wegwijzer en ook het tegengaan van de verpaupering door het leegstaan van de winkels van de v/m Edah en de Waal gaat me niet snel genoeg.

Toch zie ik het misschien iets te somber want er zijn ook besprekingen met partijen die wel toekomst zien in dat gebied. Ik blijf m'n best doen om die bij elkaar te brengen. Als het me lukt hoort u het meteen.

Dinsdag 23 januari 2007 - Hoe gaat het met Poortugaal Centrum???

Vanmiddag heb ik samen met projectleider Henk van der Linden een rondje Poortugaal Centrum gedaan. Als eerste bezochten we de weekmarkt. Doel was, vaststellen hoe de marktmensen denken over de toekomst van de weekmarkt. En dat is positief! Na verbetering van de standplaatsen is het wachten op Eneco die een lichtmast moet verplaatsen en een nieuwe stroomkast aansluiten. Klaarblijkelijk een hele operatie want het duurt wel erg lang. Maar als alles goed gaat, is dat rond 15 februari gebeurd. Dan kunnen alle kramen bij elkaar staan en is de Kikkerstraat weer vrij. De verwachting is, dat er dan ook spoedig weer een aantal nieuwe kramen bij komen.

markt

Ook de nieuwbouw van de Hooge Werf nadert z'n voltooiing. De buitenkant is klaar en ziet er fraai uit. Maar binnen moet nog het nodige gebeuren. Naar verwachting kunnen de bewoners in maart of april hun nieuwe woning betrekken.

hooge werf

Foto's: Dick Roelse

Maar hoe gaan we verder met laatste fase van Poortugaal Centrum?

Lees verder...

Zaterdag 28 oktober 2006 - Halloween groots gevierd in centrum Poortugaal

Dat Halloween leeft in Albrandswaard was vanavond te zien in het centrum van Poortugaal waar tot 21.00 uur het feest uitgebreid werd gevierd. Collega Jan Backbier heeft zich erg ingespannen om het allemaal financieel mogelijk te maken met onder meer een bijdrage van de Rabobank afdeling Poortugaal.


Foto: Sjors Ribeiro

Maar ook in de wijk Valckesteyn waren Halloween activiteiten. Rond 19.30 uur werd verzameld bij het Tempeltje. Na dat een groep een griezeldans had uitgevoerd ging de tocht naar het parkje dicht bij het de laatste tijd erg enge Valckesteynse bos. Dat de kinderen genoten ziet u op bijgaande foto.


Foto: Dick Roelse

Wat is Halloween en waar komt het vandaan?

Lees verder...

Zaterdag 9 september 2006 - Boerenbruiloft in Poortugaal

Onder grote belangstelling is een originele boerenbruiloft gevierd in de schuur Voorzorg - Laterzorg aan de Achterweg in Poortugaal.

bb

Foto: Dick Roelse


Nadat de bruiloftstoet onder begeleiding van Volharding en aangevoerd door Burgemeester Harald Bergmann, zijn vrouw Marjolein en dochter Julia, vanaf de Ruif over het drukbezochte dorp naar de Achterweg was getrokken, werden daar bruid Roosje en bruidegom Kloris door de Burgemeester in de echt verbonden.

Na afloop werden cadeautjes uitgewisseld en de gasten, allen in klederdracht, aan de Poortugaalse gemeenschap voorgesteld. Ook werden volksdansen uitgevoerd. Kortom een echt boerenbruiloftsfeest.

Ook was het paardenmarkt en braderie op het dorp die beiden druk werden bezocht. De festiviteiten werden georganiseerd in het kader van het Landelijk Monumenten weekend.

Maandag 28 augustus 2006 - Uitslag enquete bruggetje Waalstraat Poortugaal bekend

De enquête die het college onder de bewoners van de Waalstraat en Snip in Poortugaal over de vraag of het bruggetje bij ’t Wiel weggehaald moet worden en vervangen door een tweetal voetpaden, heeft de gemoederen behoorlijk beziggehouden. Ik begrijp dat, los van de vraag door ons gesteld aan de bewoners, of de brug moet blijven of weg moet, er ook spontaan initiatieven zijn gestart met intekenlijsten bij de winkeliers in Poortugaal.

Lees verder...

Zondag 6 augustus 2006 - Verwijderen bruggetje bij 't Wiel in Poortugaal houdt de gemoederen bezig

Het college heeft voor de zomervakantie zich voorgenomen om het bruggetje bij 't Wiel in Poortugaal weg te halen. De verbinding tussen Snip en Waalstraat kan immers nu "over land" worden gemaakt. Aanleiding waren verzoeken van omwonenden die overlast ervaren van met name jongeren die de brug gebruiken als hangplek.

Maar voordat we het definitieve besluit tot verwijdering  zullen nemen, hebben we eerst de bewoners rond 't Wiel en Snip om hun mening gevraagd.

Tot 18 augustus kunnen zij hun standpunt kenbaar maken.

Foto: Dick Roelse
Lees verder...

Dinsdag 30 mei 2006 - Bewoners bijeenkomst Centrumplan Poortugaal

Vanavond zijn op initiatief van Joke Groenendijk de bewoners omgeving Emmastraat, Waalstraat en Snip in De Haven bij elkaar geweest om te praten over de ontwikkeling van de laatste fase van het Centrumplan Poortugaal Lees verder...

Nieuwe plaats voor weekmarkt in Poortugaal?

Vanmiddag hebben we met de ondernemers van de wekelijkse warenmarkt in het Oude Gemeentehuis van Poortugaal gebrainstormd over de toekomst van die markt. Uit een enquête onder deze ondernemers bleek dat zij niet erg tevreden zijn over de plaats van en de voorzieningen op de markt. Het is ook niet aantrekkelijk om voor een gesloten voormalige supermarkt te staan.
Lees verder...