Maandag 26 maart 2007 - Basisschool De Parel kiest voor Hart en Sport

hartVanmorgen heb ik met veel plezier een uurtje voor de klas gestaan van Meester Piet van Verseveld.  Dat is groep 8 van de dependance van De Parel in de wijk Valckesteyn.

Ik mocht hen overhoren over de kennis die zij hebben opgedaan de afgelopen week met het project Kies voor Hart en Sport. Ook raakten wij in gesprek over voeding en sport.

Met de kennis zat het wel goed bij deze jongelui en ook hielden ze er goede eetgewoonten op na zo bleek uit hun antwoorden.

Voor de jeugd is dit project erg belangrijk omdat lichaamsbeweging een gunstige invloed heeft op de gezondheid en het een preventieve functie heeft ten aanzien van hart- en vaatziekten. Daarnaast is sport en bewegen gewoon erg leuk om te doen als vrijetijdsbesteding.

kies voor hart

Foto: Winni de Bruin

‘Kies voor hart en sport’ is een sport- en gezondheidvoorlichting- en sportvoorlichting programma. Dit is bedoeld om jongeren aan te sporen tot sporten en kennis te laten maken met andere sporten dan de sporten die ze al beoefenen. Dit project wordt dit jaar voor de achtste keer in Albrandswaard georganiseerd, tot op heden met veel succes.


Bij dit project mogen kinderen zich inschrijven voor één van de 14 aangeboden takken van sport, die mogelijk gemaakt zijn door de sportorganisaties en verenigingen .Het is mogelijk uit de volgende sporten te kiezen: badminton bij BCN Rhoon of bij BC Portland, luchtschieten bij Schietsportvereniging ’t Trefpunt in Poortugaal, karate bij Karateclub Rhoon, judo bij sportvereniging W.C.R, Gamerenport of bij Body Budo World, Korfbal bij R.W.A., tennis bij LTC Rhoon, atletiek bij Energie in Barendrecht, bodyjam, bodypump en Jiujitsu bij Body Budo World, boksen bij Chris de Korte en ginga, kickfun en zelfverdediging bij Gamerensport.

De kennismakinglessen zijn in week 12 van start gegaan. De kinderen proberen hierbij een sport uit, leren een aantal belangrijke “technieken” en kunnen samen met de sportleider bekijken of de sport iets voor hen is.

Morgen zal ik samen met de voorzitter van de sportstichting Albrandswaard Erwin de Jongh, meedoen aan een proefles bodyjam bij Body & Budo World Arshak aan de Langstraat 2 in Portland.

Dat wordt zeker leuk!

Zondag 25 maart 2006 - Bijl & Bezemerloop over 31,4 km als training voor de Marathon

Vandaag onder prima weersomstandigheden de laatste lange duurloop voor de Rotterdam Marathon afgelegd. Een tocht vanaf Spijkenisse door het prachtige Bernisse gebied en weer terug naar de locatie van AV Spark bij de Spijkenissebrug. Ik heb voor de groep van 6.00 ' per km gekozen en dat bleek de juiste keuze! Ondanks een straffe wind tegen bij de laatste 7 km hebben we precies binnen de tijd deze afstand afgelegd.

Als het op 15 april ook zo goed gaat wordt het een geweldige Marathon. Ik kijk er naar uit!

Zaterdag 24 maart 2007 - Rotaryclub Rotterdam Bernisse houdt Bedrijvensportdag voor Stichting Vrouwen voor Vrouwen in Nepal

De jaarlijkse sportdag van Rotaryclub Rotterdam Bernisse, bedoelt om geld in te zamelen voor een jaarproject, heeft netto een bedrag van ruim € 11.000 opgebracht. Dit geld is bestemd voor de Stichting Vrouwen voor Vrouwen in Nepal.

Niet alleen wordt deze Stichting door onze club met geld ondersteund maar ook door ons lid de Oostvoornse huisarts Frank de Kok. Hij gaat, voor eigen rekening, regelmatig naar Nepal om daar de helpende hand te bieden. Klik voor zijn verslag en meer informatie over de stichting op onderstaande link:

http://www.vrouwenvoorvrouwen.nl

Aan de sportdag hebben 8 bedrijventeams deelgenomen en is gewonnen door het team van De Rijke. Als voorzitter van deze club ben ik er trots op dat wij ook dit jaar weer een aanzienlijk bedrag bijeen hebben gebracht.

Een groot compliment aan Bert Akster en zijn team dat hij dit ook nu weer voor elkaar heeft gebokst.

Vrijdag 23 maart 2007 - Landschapspark Buytenland van Rhoon

Enige weken geleden is door de provincie Zuid Holland in een bomvolle carrousel veel informatie gepresenteerd over het plan. Ook werd een filmpje vertoond waarin onze Albrandswaardse fotograaf Kor van Pelt een belangrijke rol speelt. Als u het filmpje wilt bekijken druk dan op onderstaande link.

http://www.zuid-holland.nl/index/maart2007_buytenland_hi.wmv

Donderdag 22 maart 2007 - Kinderopvang BonBon naar Boomgaard Zuid in Poortugaal?

Deze week heeft de gemeenteraad in de carrousel van maandag .j.l. zich gebogen over de vraag of een integrale verplaatsing van kinderopvang BonBon, vanuit diverse locaties in Albrandswaard naar de Boomgaard Zuid in Poortugaal, tot de mogelijkheden behoord.

Ik heb samen met de initiatiefnemers nagedacht over de vraag waar kinderopvang het best tot zijn recht zou komen? En de conclusie was: "In een groene omgeving" En die vind je in op deze plek. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk hier een maatschappelijke voorziening te vestigen. Onderstaand een overzicht van de hele boomgaard.

boomgaard zuid

In het midden ziet u de Boomgaard, deze loopt van zuid naar noord en is de afscheiding tussen de twee delen van plan Zuid.

Het deel wat gebruikt zou kunnen worden is het stuk gelegen aan de Albrandswaardseweg zoals op onderstaande foto. bgz1

Als de raad akkoord gaat met deze plek moet er nog veel gedaan worden. Allereerst in gesprek gaan met de bewoners van het gebied en samen met de initiatiefnemers kijken hoe deze boerderij ingepast kan worden op deze plek.

En zoals u ziet er blijft nog veel Boomgaard over. De raad heeft zich voorgenomen in mei hierover een besluit te nemen.

Woensdag 21 maart 2007 - Tankstation Vogelaar in Portland open.

Eindelijk was het zover. De familie Vogelaar zag een lang gekoesterde wens werkelijkheid worden. Een modern tankstation in Portland. Op feestelijke wijze verrichtten burgemeester Harald Bergmann, samen met mevrouw Vogelaar en de kleindochters van de familie, de opening.

vogelaar

Foto: Dick Roelse

De bouw is niet zonder slag of stoot gegaan, maar het resultaat mag er zijn. Het tankstation biedt ook de mogelijkheid uw auto te wassen en en een grote "Autoshop".

Vogelaar steekt zijn nek uit want het is een grote investering die hij doet maar op een prachtige plek. Ik hoop dat veel Portlanders gebruik zullen maken van deze nieuwe voorziening in de wijk en wens Vogelaar veel succes met het station.

Dinsdag 20 maart 2007 - College bezoekt nieuwbouw Komforta en Hooge Werf

In Albrandswaard wordt momenteel druk gebouwd voor senioren en mensen die een verzorgingstehuis nodig hebben. Komforta in Portland en de Hooge Werf in Poortugaal. Beide gebouwen zullen eind april worden opgeleverd.

Komforta biedt is een complex met 98 huurappartementen voor senioren die, indien daar behoefte aan is, ook zorg kunnen inkopen. Momenteel zijn er nog voldoende appartementen te huur.

komforta

De bewoners van de Hooge Werf zullen, als alles goed blijft gaan, voor Koninginnedag weer terug verhuizen van Rotterdam Zuid naar Poortugaal.

Het nieuwe huis ziet er schitterend uit, maar ik denk wel dat  de bewoners zullen moeten wennen aan de grote kamers. Er is verzorging mogelijk voor zowel gezonde bejaarden als voor mensen die verpleging nodig hebben.

hooge werf

Het huis ademt rust, ruimte en licht uit en is zeker een versterking van onze voorzieningen voor ouderen. Ik werd erg getroffen door het uitzicht door 1 van de lichtkoepels in de hal en dat beeld wil ik u niet onthouden.koepel

Foto's: Dick Roelse

Maandag 19 maart 2007 - Bewoners presenteren plan voor omgeving Emmastraat

Op de Politieke Markt is vanavond onder grote belangstelling van de bewoners het lang verwachte plan van de Initiatiefgroep Poortugaal voor de verdere ontwikkeling van Poortugaal Dorp gepresenteerd.

In een wat merkwaardige dubbelrol van voorzitter van de carrousel en mede initiatiefnemer van het plan heeft NAP fractievoorzitter Richard Polder de aanwezigen een tekening van het plan laten zien.

cp

Wat daarbij opviel is dat de plek waar nu de voormalige supermarkt en de winkel van de Waal staat geen nieuwe supermarkt is gedacht maar woningen.

Het is lastig vast te stellen of dit plan financieel haalbaar is omdat dit door de opstellers niet is doorgerekend. Vast staat wel dat het niet past binnen de stedebouwkundige kaders van de raad.

De winkeliersvereniging van Poortugaal was niet echt blij met het plan omdat te weinig rekening is gehouden met hun belangen.

Bewoners gaven aan unaniem achter dit plan te staan. Over hoe het nu verder moet heeft de raad zich niet uitgesproken. Ik zal de opstellers van het plan uitnodigen voor een gesprek over de volgende stappen.

De huidige situatie vindt u op deze foto.

googlepoortugaal

Foto: Google Earth 

Zaterdag 17 maart 2007 - Succesvolle testloop voor Roparun team Gemeente Albrandswaard

Zaterdag heeft ons team een testrun van 64 km afgelegd door de Hoekse Waard. Ondanks de harde wind werd er snel gelopen. Onze streefsnelheid was 11 km per uur maar we hebben de afstand afgelegd in 5:02:33 en dat is een gemiddelde snelheid van 12,7 km per uur. Maar belangrijker was misschien nog wel dat alles klopte. Het vervoer, de catering en niet te vergeten onze fietsers. Op sommige stukken ging lopen sneller dan fietsen!

team

Foto: Winni de Bruin

In april gaan we nog een nacht lopen van Anwerpen naar Bergen op Zoom.  Ondertussen lekker trainen en proberen alles heel te houden.

Dinsdag 13 maart 2007 - Stilte voor de storm ?

Het is deze week, ondanks 2 Politieke markten en een training voor wethouders, binnen mijn portefeuille relatief rustig. Een week zonder volgeplande agenda's en ik moet u zeggen dat is wel eens prettig. Ik heb de tijd om eens met de benen op tafel na te denken over de vele zaken die lopen maar nog niet "raadrijp" zijn. Maar ook over projecten die erg moeizaam lopen. Een voorbeeld is het verder afbouwen van het centrum van Poortugaal. Op 19 maart staat het initiatiefvoorstel opgesteld door de bewoners van de Emmastraat op de agenda van de Politieke Markt. Dus dat gaat wel goed denk ik dan maar. Ik ben wel erg benieuwd wat bewoners hebben gemaakt!

Maar er wil geen schot komen in de grond eigendomszaak van de voormalige school de Wegwijzer en ook het tegengaan van de verpaupering door het leegstaan van de winkels van de v/m Edah en de Waal gaat me niet snel genoeg.

Toch zie ik het misschien iets te somber want er zijn ook besprekingen met partijen die wel toekomst zien in dat gebied. Ik blijf m'n best doen om die bij elkaar te brengen. Als het me lukt hoort u het meteen.

Zaterdag 10 maart 2007 - 1/2 Marathon van Oostvoorne als training voor de Roparun

Vanmiddag heb ik als voorbereiding op de Roparun de 1/2 Marathon van Oostvoorne gelopen. Een wedstrijd die vandaag zijn 24e editie beleefde en waar zo'n 860 lopers aan de start verschenen.

Het was heerlijk weer, misschien wat veel wind, op de heenweg tegen maar dan heb je hem op de terugweg weer mee. Kortom een prima voorbereiding waar ik behoorlijk wat Albrandswaardse lopers, ook Roparunners, heb ontmoet.

oostv

Foto: Dick Roelse

Ik was blij met het resultaat, 1.44.16 want dat is een PR! Als dit zo doorgaat komt het helemaal goed met de Roparun. De eerste test als

team is volgend weekend. Dan maken we een run van 63 km door de Hoekse Waard. Ik kijk er naar uit!

Donderdag 8 maart 2007 - Nieuw ontwerp voor 't Spui Rhoon aan bewoners gepresenteerd

In december 2006 is de 2e versie van het stedebouwkundig plan voor wat we toen nog noemden het Ringelberg terrein met bewoners besproken. Dat plan werd door hen als te hoog, te massaal en met te veel water afgewezen.

Henry van Langeveld, bewoner van het gebied, vroeg toen of hij een plan mocht ontwerpen op basis van de door de raad gestelde kaders dat wel aan de wensen van de bewoners van Havendam en Dorpsdijk zou voldoen en ook door de ontwikkelaar gebouwd kan worden..

Ik heb daar direct ja op gezegd en met ondersteuning van onze mensen is er een mooi plan ontworpen dat vanavond aan de bewoners is gepresenteerd en dat door vrijwel iedereen erg positief is ontvangen. Er moeten nog wel een aantal zaken worden uitgewerkt voor wat betreft parkeren en verkeersontsluiting maar de verwachting is dat dit gaat lukken!

Burgerparticipatie op z'n best!. Het plan is ook financieel doorgerekend en zou volgens ontwikkelaar Geeve binnen budget kunnen worden gebouwd. Het bestaat uit ca. 50 eengezinswoningen waarvan de meeste de tuin aan het water grenst. Ook de tuinen van de woningen van de Havendam grenzen in dit plan aan het water.

Nu maar hopen dat de raad het ook een goed plan vind. In ieder geval was de bedenker van Honfleur aan de Maas Adrie Kweekel, die vanavond ook aanwezig was, erg enthousiast! Ik zal dan ook vragen dit initiatief zo snel mogelijk voor een carrousel te agenderen zodat het daar door bewoners aan de raad kan worden voorgesteld.

't Spui

Ondertussen werken we de nog overgebleven vragen uit, zodat we een haalbaar burgerinitiatief aan de raad kunnen presenteren.

Tevens is besloten niet meer over het Ringelbergterrein te spreken maar met de werknaam 't Spui aan de slag te gaan. Lijkt me een prima naam.

Ik vind het geweldig dat we dit met elkaar voor elkaar hebben gekregen en bedank de bewoners voor hun constructieve medewerking.

Column De Schakel 8 maart 2007

Gisteren zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden en in gedachten ging ik terug naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006. Sinds die verkiezingen communiceren wij als burgemeester en wethouders door middel van onder meer deze wekelijkse column. Wat we hier mee hopen te bereiken is, dat u inzicht krijgt in de dingen we doen, waarom we bepaalde besluiten nemen en wat voor gevolgen die voor u hebben. Deze column wordt niet geschreven omdat wij het zo belangrijk zouden vinden weer eens met foto en al in dit blad te staan. Juist niet!
De inzet is transparant te zijn, ook als dingen niet goed gaan. Waar gehakt wordt vallen spaanders en wij schamen ons er niet voor deze met u te delen En… toegegeven het is leuker te melden dat iets goed is gegaan dan dat het niet goed gaat!

Lees verder...

Donderdag 8 maart 2007 - Verlichting Rhoonse Baan werkt!

Tot mijn grote vreugde zijn de verlichtingsproblemen van de Rhoonse Baan opgelost. Kort voor de opening in december bleek de bekabeling uit de grond en in de lichtmasten gestolen te zijn. Alles moest opnieuw aangesloten worden. Toen dit klaar was bleek de Eneco de voor dit project bestelde elektriciteitsmeters aan een andere klant geleverd te hebben. Wij hadden ze toch nog niet nodig, was daarbij het motief.

Maar met veel trekken en duwen is het nu dan eindelijk klaar. U kunt nu ook 's avonds en 's nachts veilig van deze weg gebruik maken.

Woensdag 7 maart 2007 - Statenverkiezingen in Albrandswaard voor VVD goed verlopen

De Provinciale Statenverkiezingen zijn in Albrandswaard voor de VVD uitstekend verlopen. Met ruim 25% van de stemmen werden wij veruit de grootste partij in Albrandswaard. VVD kiezers hartelijk dank voor uw steun!

Het CDA deed het ook goed met 19%. De PvdA behaalde een slecht resultaat met slechts 12%. Ook nieuwkomer Lokaal Zuid-Holland deed het in onze gemeente goed met ruim 13% werden zij de 3e partij. De derde kandidaat op deze lijst, EVA raadslid Bert Euser, zal hier zeker aan hebben bijgedragen. Hij haalde ruim 80% van het resultaat als voorkeurstem binnen.

Ook de VVD had een lokale kandidaat, raadslid Marco Goedknegt, hij kreeg ruim 8,5% van de VVD kiezers achter zich.

De volledige uitslag vindt u bij ..lees verder

Lees verder...

Zondag 4 maart 2007 - Derby WCR - PSV 1 - 2

Voetbal is oorlog zei Rinus Michels en als je de uitslag in kaarten van de derby WCR - PSV mag geloven moet er gistermiddag op het sportpark Omloopseweg een ware veldslag geleverd zijn. Drie rode kaarten, onder meer voor de keeper van PSV Poortugaal, en een grote hoeveelheid geel en of dat nog niet genoeg was werd de wedstrijd voor 14 minuten stilgelegd.

Toch was het een sportieve wedstrijd en was de "veldslag" vrijwel geheel te wijten aan de arbiter. Deze man zorgde ervoor dat Poortugaal met 9 man en WCR met 10 na heel veel minuten in extra tijd de wedstrijd konden beeindigen.

Wat hier allemaal aan ten grondslag heeft gelegen weet ik niet, maar het leek er erg op dat de scheidsrechter liet doorspelen tot dat er een gelijk spel zou zijn bereikt. Of wilde hij hem, zoals Arie Korteweg op Studio West IJsselmonde sport het zo mooi zei, er zelf inschieten?

Maar dat is niet gelukt de stand voor rust was 0-1 en de eindstand 1-2. Poortugaal heeft dan ook een prima prestatie geleverd door toch de winst binnen te halen.

Of het door mijn bezoek als wethouder Sport aan deze wedstrijd kwam weet ik niet maar het was zeker een bizarre derby die beide verenigingen nog lang bij zal blijven.

wcr

Foto: Sjors Ribeiro

Zaterdag 3 maart 2007 - Koffiekunst exposeert in kantine RWA

Vanmiddag heb ik de expositie Koffiekunst bezocht. Een aantal Albrandswaarders die ooit hun opleiding hebben gehad bij de Poortugaalse schilder en tekenaar Lou Becker zijn na zijn overlijden als groep verder gegaan.

Iedere dinsdag komen zij bij elkaar in de kantine van korfbalvereniging RWA aan het Rooimanspad in Poortugaal.

koffie

 Foto: Dick Roelse 

Ik werd rondgeleid door Annemarie van Wolfswinkel en vond de expositie zeer de moeite waard . Het is diuidelijk dat er veel talent in Albrandswaard aanwezig is maar bovenal dat mensen veel plezier beleven in het gezamelijk creatief bezig zijn.

Woensdag 28 februari 2007 - De heer Oosthoek uit Rhoon 90 jaar

Vanmiddag ben ik op verjaardagbezoek geweest bij dhr. Oosthoek uit Rhoon. Niks bijzonders zult u zeggen, er worden tegenwoordig veel mensen 90 jaar. Toch was het bezoek deze keer bijzonder want dhr. Oosthoek is zijn hele leven al doofstom.

Hij heeft vanaf zijn geboorte 83 jaar op de boerderij van de familie op de hoek van de Rijsdijk en de Oudeweg gewoond, samen met zijn broers. Deze zijn allemaal overleden en nu woont hij alweer 7 jaar in goede gezondheid in de Klepperwei.

Doofstom wil in het geval van dhr. Oosthoek zeker niet zeggen dat er geen communicatie mogelijk is want hij maakte erg duidelijk blij te zijn met de bloemen die ik voor deze bijzondere dag namens het gemeentebestuur had meegebracht.

oosthoek

Foto: Dick Roelse

Het is fijn dat ook mensen met een beperking samen met anderen in de Klepperwei wonen. Hij kon 7 jaar geleden ook naar een speciaal bejaardenhuis voor doofstommen in Apeldoorn. Maar daar was hij resoluut in. Ik heb vanaf mijn geboorte in Rhoon gewoond en daar blijf ik tot mijn dood.

Meneer Oosthoek nogmaals van harte gefeliciteerd en nog veel gezonde jaren toegewenst!