Woensdag 31 januari 2007 - Bestemmingslan Sportpark Albrandswaard goedgekeurd door Raad van State

Het hoogste rechtscollege in ons land, de Raad van State, heeft de procedures die nog liepen rond het bestemmingsplan Sportpark Albrandswaard afgerond en het bestemmingsplan goedgekeurd.

Dit werd ook verwacht omdat de meeste wensen van de bezwaarmakers in het plan zijn opgenomen.

sportpark

Met de aanleg was al een begin gemaakt maar nu kan ook de bouw van de kantines en kleedaccommodatie worden gestart. De hiermede verband houdende heiwerkzaamheden starten op 5 februari 2007 en duren naar verwachting maximaal 3 weken. De bouwactiviteiten zullen tot na de zomer plaatsvinden. De direct omwonenden zijn schriftelijk van de bouwactiviteiten op de hoogte gesteld.

Naar verwachting zal er in het najaar van 2007 op het complex worden gespeeld.

Dinsdag 30 januari 2007 - Nationale voorleesdag 2007 in Portland

Vanmorgen heb ik in het kader van de Nationale Voorleesdag voorgelezen bij kinderdagverblijf Jip & Janneke in Portland. De groep bestond uit kindereren van 1,5 jaar tot net onder de 4 jaar. Prachtig om te doen..wat een aandacht kunnen deze kinderen al opbrengen.  Ik heb een drietal boekjes voorgelezen over Sneeuwbeertjes die nadat ze bij de kachel wat opgewarmd waren weer gewoon bruin bleken te zijn.

jj

Foto: Jip en Janneke

Ik kom volgend jaar graag weer terug. Wat een feest!!

Maandag 29 januari 2007 - Spelfout hersteld!

Dat het helpt als inwoners van Albrandswaard fouten van de Gemeente aan de kaak stellen blijkt wel uit onderstaande foto. Binnen enkele dagen na het ingezonden stuk in de Schakel is het probleem verholpen. Blijven melden dus!

rb

Foto: Dick Roelse

Hartelijk dank voor uw medewerking. En nu het licht nog aan!!

 

Donderdag 25 januari 2007 - Roparunteam Gemeente Albrandswaard van start

Het was al even bekend dat de Gemeente Albrandswaard dit jaar mee zou gaan doen aan de Roparun. Om van dit voornemen tot een volledig team te komen is inmiddels ook gelukt. Vanavond is de eerste teambijeenkomst gehouden. Speciale gast was daarbij Jan van Katwijk van Team Rhoon 2000 die zelf de estafetteloop al 9 maal heeft voltooid en die dan ook bereid was ons van de nodige tips te voorzien.

ropa

Foto: Dick Roelse

Alle seinen staan op groen! Wel zoeken we nog een aantal sponsoren voor bijvoorbeeld onze maaltijden zodat deze niet van de opbrengst betaald hoeven te worden. Ook zijn we nog op zoek naar een sponsor die ons van teamkleding wil voorzien.
Na afloop kregen alle deelnemers 40 loten mee om te verkopen. Ik had geluk dat ik aansluitend naar een nieuwjaarsbijeenkomst van de VVD moest en daar alle 40 loten heb kunnen verkopen. Dat schiet op en alle kopers hartelijk dank. Maar er zijn er nog genoeg. Kosten € 2,50 per stuk.

De spirit zit er goed in en we gaan volop aan de slag. Maar vooral trainen.. Want ca. 550 km is een heel eind lopen.

Dinsdag 23 januari 2007 - Hoe gaat het met Poortugaal Centrum???

Vanmiddag heb ik samen met projectleider Henk van der Linden een rondje Poortugaal Centrum gedaan. Als eerste bezochten we de weekmarkt. Doel was, vaststellen hoe de marktmensen denken over de toekomst van de weekmarkt. En dat is positief! Na verbetering van de standplaatsen is het wachten op Eneco die een lichtmast moet verplaatsen en een nieuwe stroomkast aansluiten. Klaarblijkelijk een hele operatie want het duurt wel erg lang. Maar als alles goed gaat, is dat rond 15 februari gebeurd. Dan kunnen alle kramen bij elkaar staan en is de Kikkerstraat weer vrij. De verwachting is, dat er dan ook spoedig weer een aantal nieuwe kramen bij komen.

markt

Ook de nieuwbouw van de Hooge Werf nadert z'n voltooiing. De buitenkant is klaar en ziet er fraai uit. Maar binnen moet nog het nodige gebeuren. Naar verwachting kunnen de bewoners in maart of april hun nieuwe woning betrekken.

hooge werf

Foto's: Dick Roelse

Maar hoe gaan we verder met laatste fase van Poortugaal Centrum?

Lees verder...

Vrijdag 19 januari 2007 - Zoeteman naar Overhoeken III

Vandaag mocht ik de openingshandeling verrichten voor het nieuwe pand van Zoeteman Bouw- en Aannemersbedrijf b.v. Een echte Albrandswaardse onderneming. Gestart in Rhoon, enkele jaren geleden verhuisd naar Poortugaal en nu dan weer terug naar Rhoon en wel overhoeken III.

Mels Zoeteman een ondernemer die zich zeer bewust is van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en veel doet voor de ouderen in onze gemeente. De jaarlijkse boottocht en ook het regelmatig laten optreden van artiesten in onze verzorgingstehuizen.

Mels veel succes en groei toegewenst in je nieuwe pand. Zoeteman is het 2e bedrijf waarvan de nieuwbouw is opgeleverd.

zoeteman

Foto: Sjors Ribeiro

In principe zij alle kavels van de 1e fase van Overhoeken III verkocht of in optie uitgegeven.

Donderdag 18 januari 2007 - Gemeentelijke spellingchecker in de fout??

Dat de kabels zijn gestolen en daardoor de verlichting van de Rhoonse Baan buiten gebruik is begrijpt iedereen. Maar de vouten op de daartoe geplaatste borden niet, zoals blijkt uit onderstaande ingezonden mededeling. Maar er is hoop dankzij Hans van Rheenen.

 

OPEN SOLLICITATIE

rb

Geacht gemeentebestuur,

Graag biedt ik mijn aan uw aan voor het bewaaken van de juiste speling op de bordden die uw in ons gemeente plaatst. Voor een redelijke vergoeding van u kant staat ik geheel tot u beschiking!
Laat uw wat van uw horen?

Hans van Rheenen.

 

Hartelijk dank Hans we maken graag gebruik van je, naar ik mag aannemen, onbezoldigde diensten. Gebruik je het zwarte boekje???

Maandag 15 januari 2007 - A4 Zuid of Welplaattracˇ?

Vanavond is in het Gemeentehuis van Albrandswaard een Buitenmarkt met sprekers van de Stadsregio Rotterdam en Rijkswaterstaat gehouden.

Deze was bedoeld voor gemeentebestuurders en bewoners van Albrandswaard, Hoogvliet, Spijkenisse en Bernisse. Gemeenten die allen belang hebben bij de A4 Zuid of het alternatief het Welplaat tracé op Voorne-Putten.

De meeste gemeenten hebben voor hun ontsluiting baat bij de A4 zuid en deze optie kreeg dan ook de meeste aandacht. Als deze weg er komt zal het een tolweg worden omdat de geschatte aanlegkosten van ca. € 1,8 op geen enkele begroting voorkomt.

Albrandswaard is alleen gebaat bij de A4 zuid indien er ook een op- en afrit op deze rijksweg komt. Alleen dan verminderd het verkeer op de Groene Kruisweg en dat willen we graag. Een andere basisvoorwaarde is dat de weg grotendeels ondergronds wordt aangelegd.

a4

Foto: Sjors Ribeiro

Ik heb het gevoel dat deze avond bij onze bewoners meer vragen heeft opgeroepen dan dat er antwoorden zijn gegeven. En dat is jammer! Ook hier gaat het om keuzes maken. Wil je een betere bereikbaarheid van ons gebied en economische groei dan is een goede infrastructuur onontbeerlijk.

Zondag 14 januari 2007 - Rhoonse Ruiters halen Ankie van Grunsven naar Ascot in Rhoon

Ascot in Rhoon, een zomerfair voor paardenliefhebbers, wordt dit jaar van 29 juni t/m 1 juli gehouden op het terrein van de Rhoonse Ruiters aan de Albrandswaardseweg. Tijdens de nieuwjaarsreceptie vanmiddag maakte voorzitter Snijders bekend dat Ankie van Grunsven dit evenement zal bezoeken, dit tot grote vreugde van de leden.

Voorafgaand aan de receptie werd een paardenpuzzeltocht gehouden voor de leden. Ik was uitgenodigd om de prijzen aan de deelnemers uit te rijken en dat heb ik natuurlijk met veel plezier gedaan.

rr

Foto: Wim Spoormaker

Zondag 14 januari 2007 - Lekker gelopen in Oud-Beijerland

Vandaag was een in alle opzichten sportieve dag. Ter voorbereiding van de Rotterdam Marathon en de Roparun (of moet ik zeggen PaRorun) vanuit Oud-Beijerland, prima georganiseerd door AV Spirit, met veel Running Ambassadors onder prima omstandigheden 25 km gelopen. Ik had gekozen voor de groep van 6'00" per km en dat is me uitstekend bevallen. De marathon net onder de 4 uur komt hiermee weer in zicht. Wat altijd weer opvalt is de makkelijke wijze waarop nieuwe kontakten worden gelegd tijdens het lopen. Veel jonge mensen die met veel enthousiasme voor hun eerste marathon trainen.

Veel succes en we komen elkaar volgende maand vast weer tegen bij de volgende training in februari in Dordrecht.

Column De Schakel 11 januari 2007

Hebt u dat nu ook? In december kijk je uit naar de vrije dagen rond de kerst en jaarwisseling en voor je het weet is het al weer voorbij. En dat geeft zo’n dubbel gevoel. Jammer dat die dagen voorbij zijn, maar fijn dat we weer aan de slag kunnen. Inmiddels is alles nu weer volop in beweging! Maandag kreeg ik het lijstje met projecten voor 2007. Allemaal belangrijk en allemaal urgent! Toch steekt een aantal er met kop en schouder bovenuit. Het Sportpark in Poortugaal wordt dit jaar in gebruik genomen, maar vraagt op dit moment veel aandacht omdat de velden door de vele regen nog niet ingezaaid kunnen worden. Toch is mij verzekerd, dat in de herfst alles er pico bello bij ligt. Na de opening van het sportpark wordt begonnen met het bouwrijp maken van Kasteeltuin Poortugaal.

Voor Essendael zijn de bouwvergunningen voor de eerste woningen ingediend en in 2007 wordt met de bouw begonnen. Later deze maand gaan we met architecten brainstormen over de torentjes tegen de Essendijk. Daar wordt heel zorgvuldig mee omgegaan, dat verzeker ik u!

En dan is er natuurlijk het Zwembad, het onderwerp van de algemene beschouwingen 2006. We weten al dat de eigenaar, het NRIJ, in een toekomstvisie voor het gebied Johannapolder, een zwembad tot belangrijke voorziening heeft benoemd. Dat is winst! Ik zie dit als een belangrijke steun in de rug voor onze ideeën. Met de raad is afgesproken dat er op 31 maart a.s. een uitgewerkt plan ligt.

En natuurlijk zijn we ook druk met een studie voor een plan rond het Ringelberg terrein in Rhoon, waar omwonenden zich in kunnen vinden. Tijdens een bijeenkomst in december heeft een bewoner aangeboden een idee uit te willen werken dat op instemming kan rekenen. Vorige week hebben we hier afspraken over gemaakt en aan het eind van deze maand zou hier al iets van klaar kunnen zijn. Burgerparticipatie op zijn best.

Eén project heb ik nog niet genoemd en dat is Poortugaal Dorp. Ook daar hebben bewoners aangegeven met een alternatief te willen komen voor de bebouwing van de Emmastraat. Ze zijn daar al een poosje mee aan de slag dus ben ik benieuwd naar de uitkomst.

Maar hoe gaat het dan met Portland zult u zich afvragen? Daar zijn we met de laatste 500 woningen bezig, en het klinkt misschien raar, maar dat gaat bijna vanzelf. Maar het venijn zit in de staart luidt een oud gezegde en daar hou ik dan maar rekening mee!

Woensdag 10 januari 2007 - Bezoek minister Winsemius en gedeputeerde van Heiningen aan Landschapspark een succes

Vanmorgen hebben minister Winsemius, gedeputeerde van Heiningen en burgemeester Harald Bergmann een drietal fruitbomen geplant in de boomgaard van Zorgboerderij Buytenhof van Rhoon.

Zoals verwacht grepen de boeren, die hun bedrijf binnen het Landschapspark uitoefenen, deze gelegenheid aan om hun protest te laten horen tegen de aanleg van dit park.

Daartoe waren vrijwel alle akkerbouwers uit het gebied met hun tractoren naar de Essendijk gekomen en vormden daar een lange rij.

trekkers

Voordat de bomen worden geplant bood Adjan Vos van landbouworganisatie LTO, en boer in het gebied, onder grote mediabelangstelling een petitie aan aan minister Winsemius en lichte deze uitgebreid toe.

ardjan

Daarna konden de bomen de grond in, samen met een groep kinderen van de Julianaschool uit Rhoon werd er door de minister hard gewerkt.

planten

Foto's: Dick Roelse

Ook werd vandaag de naam van het Landschapspark onthuld. Het heet nu Landschapspark het Buytenland. Een reden voor Marjan Warnaar van de stee het Buytenland van Rhoon om droog te constateren dat haar bedrijf sinds vandaag 650 ha. groot is.

Nog even samen met alle kinderen op de foto en dan maakt het gezelschap nog een rondrit door het gebied. De kinderen bleven nog op de Buytenhof want er moest nog gesnoeid worden.

gdeze

Foto: Dominicus

Na afloop werd op het Kasteel van Rhoon de folder Ruimte voor Groen - Perspectief op Ontwikkeling Landschapspark Buytenland door Erik van Heiningen aan de gemeenteraad van Albrandswaard aangeboden.

Het was een feestelijke dag met een kritische noot vandaag waar uit geleerd kan worden dat als je draagvlak zoekt voor je plannen je ook alle belanghebbenden uit moet nodigen voor een evenement als vandaag. "We willen met respect behandeld worden" zei een van de boeren en daar ben ik het erg mee eens. Provincie het is jullie project maar het zijn onze bewoners. Laat ze er dan ook bij horen!

Dinsdag 10 januari 2007 - Boeren boos over planten bomen door Minister Winsemius bij Buytenhof van Rhoon

Vanmorgen verscheen in het AD een artikel met als kop "Boeren boos over geniepige presentatie van park". Waar gaat het nu precies over?

 

Woensdag komen minister Winsemius en gedeputeerde van Heiningen naar Albrandswaard om 3 bomen te platen bij Zorgboerderij Buytenhof van Rhoon als symbolische start van de activiteiten rond het Landschapspark. Dit zullen zij samen met Burgemeester Bergmann en kinderen van de Julianaschool doen.

 

De boeren zijn daarvoor, evenals andere partijen die met het Landschapspark te maken hebben, niet uitgenodigd. En dat is jammer maar een keuze van de Provincie Zuid Holland. Zij willen daarom het planten onmogelijk maken.

 

Dat zou jammer zijn want het belang van de boeren is daar naar mijn mening niet mee gediend. Er is in de planvorming nog veel te doen en te beïnvloeden.

 

Het zou beter zijn als de boeren hun stem laten horen bij de minister. Winsemius kennende zet dat meer zoden aan de dijk. Ik ga er dan ook vanuit dat de boeren eieren voor hun geld kiezen en een gesprek met de minister verkiezen, waarvoor zij de gelegenheid krijgen, boven ordeverstoring.

 

Zaterdag 6 januari 2007 - Sportinstuif Studio West IJsselmonde

Vanmiddag werd door de Sportstichting Albrandswaard de jaarlijkse sportinstuif bij onze lokale omroep Studio West IJsselmonde georganiseerd.

Een prima plek om veel sportverenigingen het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar. Erwin de Jongh en Arie Korteweg verzorgden de interviews met de aanwezigen. Ik vond het plezierig om samen met Arie even terug te blikken op sportief 2006 maar vooral ook om over de ontwikkelingen van 2007 te praten.

Er zijn genoeg zaken op sportief gebied die dit jaar worden afgerond, zoals het Sportpark in Poortugaal. Ook gesprekken over samenwerking of misschien wel meer tussen voetbalvereniging WCR en Poortugaal juich ik toe. Het wordt in ieder geval een boeiend jaar!

swy

Foto: Sjors Ribeiro

Op de foto kijken van links naar rechts Aad van der Kemp, gastheer van deze middag, collega Jan Backbier, raadslid Plonie Rooimans, collega Gerard Brussaard en voorzitter Sportstichting Albrandswaard Erwin de Jongh, geamuseerd toe hoe Arie en ik ons interview afronden. De man achter de microfoon is presentator Kees Spronk.

Woensdag 3 januari 2007 - De Rabobank 6 daagse van Rotterdam van Start

Vandaag was ik als voorziitter van de afdeling Hoogvliet-Poortugaal samen met collega Gerard Brussaard aan wezig op de nieuwjaarsreceptie bij Rabobank Rotterdam die tevens de start van de wielerzesdaagse inluidde.

Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we genoten van het wielerspectakel op de baan. Een kompliment aan Rabobank Rotterdam voor de perfecte organisatie. We hebben genoten, vooral van de races achter de derny's waar Joop Zijlaart een aantal schitterende (winnende) races reed !

rabo

 Foto: Dick Roelse

Dinsdag 2 januari 2007 - Geslaagde nieuwjaarsreceptie in Poortugaal

Het was een gezellige drukte vanavond in het Gemeentehuis van Albrandswaard. Veel vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties en burgers gaven akte de presence op onze nieuwjaarsreceptie.. Burgemeester Harald Bergmann blikte terug en vooruit in zijn toespraak.

nj07

Foto: Sjors Ribeiro

Lees verder voor de integrale tekst van de nieuwjaarstoespraak...

 

Lees verder...

Nieuwjaarsreceptie Gemeente Albrandswaard op 2 januari 2007.

De Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Albrandswaard wordt dit jaar op 2 januari van 19.30 - 21.30 uur gegeven op het Gemeentehuis aan de Hofhoek in Poortugaal.

Hoogtepunt is natuurlijk de nieuwjaarstoespraak van burgemeester en kersverse vader Harald Bergmann.

U bent allen van harte uitgenodigd!! Ik hoop velen van u morgen de hand te mogen schudden.

 

Maandag 1 januari 2007 - Gelukkig Nieuwjaar!

Ik wens een ieder die deze weblog leest een heel voorspoedig en bovenal gezond 2007. De jaarwisseling in Albrandswaard is zover ik heb gehoord zonder problemen verlopen. Een heel nieuw jaar ligt voor ons en ik zal ook dit jaar deze weblog gebruiken om met u te communiceren en naar ik hoop u ook met mij.

Er liggen veel uitdagingen te wachten zoals het zwembad, Essendael, Kasteeltuin Poortugaal en Ringelberg. Ik zal me zeker niet vervelen!